
Μεταφρασμενα μηνυματα του Pope Francis

https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2021-08/pope-hypocrisy-jeopardises-the-unity-of-the-church.html 25/8/2021
————ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ————
Πάπας προς Ακροατήριο: Η υποκρισία θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Εκκλησίας
Στο Γενικό Ακροατήριο της Τετάρτης, ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε για ένα είδος «φορμαλισμού» που μπορεί να οδηγήσει σε υποκρισία, κάτι που με τη σειρά του απειλεί την ενότητα της Εκκλησίας.
Του Κρίστοφερ Γουέλς
Ο Πάπας Φραγκίσκος συνέχισε το σχόλιό του για την Επιστολή του Αγίου Παύλου προς τους Γαλάτες στο Γενικό Ακροατήριο της Τετάρτης, τονίζοντας τους κινδύνους μιας αυστηρά επίσημης, τυπολατρικής τήρησης του Νόμου.
Ο Άγιος Πατέρας ξεκίνησε τον προβληματισμό του με την εξέταση ενός επεισοδίου που αφηγήθηκε ο Άγιος Παύλος, όπου ο Απόστολος κατήγγειλε τον Άγιο Πέτρο για την υποκριτική συμπεριφορά του.
Άδικη διαίρεση
Ο ίδιος ο Άγιος Πέτρος είχε δείξει ότι οι Εθνικοί Χριστιανοί δεν ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν κάθε πτυχή του Ιουδαϊκού Νόμου εφ’ όσων έτρωγε με τους Εθνικούς, σε αντίθεση με τις προσταγές του Νόμου.
Αργότερα, ωστόσο, αρνήθηκε να φάει μαζί τους, φοβούμενος ότι θα επικριθεί από τους Εβραίους Χριστιανούς που πίστευαν ότι ήταν απαραίτητο να υπακούσουν σε όλες τις επιταγές του Μωσαϊκού Κώδικα.
Ο Άγιος Παύλος το είδε αυτό σαν ένα σοβαρό σφάλμα, επειδή η υποκρισία του Αγίου Πέτρου προκαλούσε μια «άδικη διαίρεση» στην παλαιοχριστιανική κοινότητα.
Ο φόβος της αλήθειας
Η υποκρισία, είπε ο Πάπας, «μπορεί να ονομαστεί ως ο φόβος της αλήθειας», μια αίσθηση ότι «είναι καλύτερο να προσποιείσαι παρά να είσαι ο εαυτός σου», η οποία μπορεί να «πνίξει το θάρρος να πεις ανοιχτά την αλήθεια» κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Προειδοποίησε ότι η υποκρισία ευδοκιμεί "σε ένα περιβάλλον όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις ζουν κάτω από το λάβαρο του φορμαλισμού".
Η Αγία Γραφή, ωστόσο, μας δείχνει παραδείγματα ιερών ανδρών και γυναικών που αρνούνται να προσποιηθούν. Ο Πάπας Φραγκίσκος υπέδειξε τον Ελιζάρ, ο οποίος κατά τη περίοδο των Μακκαβαίων, αρνήθηκε να προσποιηθεί ότι έτρωγε κρέας προερχόμενο από ειδωλολατρικές θυσίες, ακόμη και εις βάρος της ίδιας του της ζωής.
Στην Καινή Διαθήκη, σημείωσε ο Πάπας, ο Ιησούς συχνά καταδικάζει υποκριτές, που ενώ εξωτερικά παρουσιαζόταν ως ενάρετοι, εσωτερικά ήταν γεμάτοι ανηθικότητα.
Ας σημαίνει το "ναι" σου, ναι
Οι υποκριτές, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, «είναι άνθρωποι που προσποιούνται, κολακεύουν και εξαπατούν επειδή ζουν με μια μάσκα πάνω από τα πρόσωπά τους και δεν έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν την αλήθεια».
Προειδοποίησε ότι οι υποκριτές "δεν είναι ικανοί να αγαπήσουν πραγματικά." Επίσης σημείωσε ότι, αν και βλέπουμε υποκρισία στον χώρο εργασίας, στην πολιτική και αλλού, «η υποκρισία στην Εκκλησία είναι ιδιαίτερα απεχθής».
Θυμήθηκε τα λόγια του Κυρίου, ο οποίος είπε: «Απλά να λέτε "Ναι" ή "Όχι"; οτιδήποτε περισσότερο από αυτό προέρχεται από το κακό."
Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι το να ενεργήσει κανείς διαφορετικά «σημαίνει ότι θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Εκκλησίας, την ενότητα για την οποία προσευχήθηκε ο ίδιος ο Κύριος».


Ο ΠΆΠΑΣ ΦΡΑΓΚΊΣΚΟΣ ΣΥΝΑΝΤΆ ΤΗΝ ΝΟΜΠΕΛΊΣΤΡΙΑ ΝΆΝΤΙΑ ΜΟΥΡΆΝΤ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΊΖΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΆΝ
Η Μουράντ, επιζών της υποδούλωσης του ISIS, εξέφρασε την ανησυχία της για το μέλλον των Αφγανών γυναικών υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.
Η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης Nadia Murad εμφανίζεται να συναντά τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό στις 20 Δεκεμβρίου 2018. Η Murad συναντήθηκε ξανά με τον Άγιο Πατέρα στις 26 Αυγούστου. (Φωτογραφία: Vatican Media. / Vatican Media / National Catholic Register)
Courtney Mares/CNA
Βατικάνο
26 Αυγούστου 2021
Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε την Πέμπτη με την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Νάντια Μουράντ, υπερασπήστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία μίλησε εκ μέρους γυναικών και κοριτσιών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Η συνάντηση της Μουράντ με τον Πάπα στις 26 Αυγούστου έρχεται καθώς η επιζών της υποδούλωσης του ISIS εξέφρασε την ανησυχία της για το μέλλον των Αφγανών γυναικών υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.
«Ξέρω τι συμβαίνει όταν ο κόσμος χάνει τα μάτια των γυναικών και των κοριτσιών σε κρίσεις. Όταν κοιτάζει μακριά, ο πόλεμος διεξάγεται στα σώματα των γυναικών. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί στο Αφγανιστάν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει έτσι ώστε οι Ταλιμπάν να μην συνεχίσουν να κλέβουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών », έγραψε η Μουράντ στο Twitter στις 16 Αυγούστου, την επομένη της κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.
Το ιδιωτικό παπικό κοινό στο Βατικανό ήταν η τρίτη συνάντηση της Μουράντ με τον Πάπα. Συναντήθηκε επίσης με τον Πάπα Φραγκίσκο τον Δεκέμβριο του 2018 λίγο μετά την απονομή του Νόμπελ για τις «προσπάθειές της να τερματίσει τη χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλου πολέμου και ένοπλων συγκρούσεων».
Η Μουράντ είπε ότι είχε μια «σε βάθος συζήτηση για την εμπειρία της γενοκτονίας της κοινότητας των Γιαζίντι» κατά την τελευταία τους συνάντηση.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε στους δημοσιογράφους τον Μάρτιο ότι εμπνεύστηκε να ταξιδέψει στο Ιράκ εν μέρει από τα απομνημονεύματα του Μουράτ, "Το τελευταίο κορίτσι".
«Η Νάντια Μουράντ λέει τρομακτικά πράγματα. Σας συνιστώ να το διαβάσετε. Σε ορισμένες περιοχές, μπορεί να φαίνεται βαρύ, αλλά για μένα, αυτός είναι ο βασικός λόγος για την απόφασή μου,»ο Πάπας είπε για την πτήση της επιστροφής του από τη Βαγδάτη στις 8 Μαρτίου.
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συνέλαβαν την Μουράντ πριν από έξι χρόνια αφού σκότωσαν έξι από τα αδέρφια της, τη μητέρα της και περισσότερους από 600 Γιαζίντι στο ιρακινό χωριό της. Ηταν υποδουλωμένη, μαζί με τις περισσότερες νεαρές γυναίκες στην κοινότητά της, και βιάστηκε επανειλημμένα από τους μαχητές του ISIS.
Αφού πουλήθηκε ως σκλάβος πολλές φορές και υπέστη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, ο Μουράντ γλίτωσε από το Ισλαμικό Κράτος σε ηλικία 23 ετών μετά από τρεις μήνες αιχμαλωσίας. Αφού μετακόμισε στη Γερμανία, χρησιμοποίησε την ελευθερία της για να γίνει συνήγορος των γυναικών Γεζίντι που παρέμειναν στην αιχμαλωσία του ISIS.
Υπηρετεί ως πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των επιζώντων της εμπορίας ανθρώπων και ίδρυσε την "Πρωτοβουλία της Νάντιας" , έναν οργανισμό που βοηθά τις γυναίκες θύματα βίας.
Η Μουράντ ήταν η πρώτη Ιρακινή που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Τελικά μπόρεσε να θάψει τα λείψανα δύο αδελφών της στη γενέτειρά της στο Κότσο τον Φεβρουάριο του 2021.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε το 2016 ότι οι Γιαζίντι, μαζί με τις χριστιανικές και σιιτικές μουσουλμανικές θρησκευτικές μειονότητες, ήταν θύματα μιας γενοκτονίας που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Μουράντ είπε ότι το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ τον περασμένο Μάρτιο ήταν «ένα σημάδι ελπίδας για όλες τις μειονότητες».
«Όχι μόνο η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ είναι ιστορική από μόνη της, αλλά έρχεται επίσης σε μια ιστορική στιγμή για τον ιρακινό λαό, καθώς ανακατασκευάζεται από γενοκτονία, θρησκευτικές διώξεις και δεκαετίες συγκρούσεων», δήλωσε ο Μουράντ στο Vatican News τον Μάρτιο.
«Η επίσκεψη του Πάπα έριξε φως στις δυνατότητες ειρήνης και θρησκευτικής ελευθερίας. Συμβόλιζε ότι όλοι οι Ιρακινοί - ανεξάρτητα από την πίστη τους - αξίζουν εξίσου την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η διαχείριση της τεχνολογίας για το κοινό καλό».
Ο Πάπας Φραγκίσκος προσέφερε αυτήν την εκτίμηση την Παρασκευή στην ομιλία του στα μέλη του Διεθνούς Καθολικού Δικτύου Νομοθετών.
Το δίκτυο, που δημιουργήθηκε το 2010, επιδιώκει να υποστηρίξει το έργο της Αγίας Έδρας δίνοντας μαρτυρία για το Ευαγγέλιο στην υπηρεσία των χωρών καταγωγής των μελών.
Ο Πάπας ευχαρίστησε τους νομοθέτες για τη μαρτυρία και τη συνεργασία τους στην αποστολή της Εκκλησίας.
Οι βασικές αιτίες των κοινωνικών παθήσεων
Σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη πανδημία συνεχίζει να μαίνεται σε όλο τον κόσμο, παρά τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας και της διανομής αποτελεσματικών εμβολίων.
«Υπήρξαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 4 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας αυτής της τρομερής μάστιγας, η οποία προκάλεσε τεράστια οικονομική και κοινωνική καταστροφή», θρηνεί.
Ο Πάπας είπε ότι το έργο των νομοθέτων και των πολιτικών είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ.
«Φορτισμένοι για την εξυπηρέτηση του κοινού καλού, τώρα σας προκαλούν να κατευθύνετε τις προσπάθειές σας στην ολοκληρωμένη ανανέωση των κοινοτήτων σας και της κοινωνίας στο σύνολό της», είπε.
Η εξυπηρέτηση της κοινωνίας, πρόσθεσε ο Πάπας, απαιτεί από τους νομοθέτες να βρουν τις βασικές αιτίες που έχει αποκαλύψει η πανδημία, οι οποίες περιλαμβάνουν τη φτώχεια, την κοινωνική ανισότητα, την ανεργία και την έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Υψηλή πολιτική κλήση
Ο Πάπας Φραγκίσκος συνέχισε να επαινεί την πολιτική κλήση ως «εξυπηρετώντας το κοινό καλό και θέτοντας την ευημερία της κοινότητας πριν από το προσωπικό μας πλεονέκτημα».
Ωστόσο, η εποχή μας αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της διαχείρισης τεχνολογιών ταχείας προόδου για λογαριασμό του κοινού καλού.
Η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία, είπε, βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής μας, αλλά αν αφεθούν στην τύχη τους ή στις δυνάμεις της αγοράς μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου.
Έτσι, πρόσθεσε, οι νομοθέτες και οι δημόσιες αρχές πρέπει να καθορίσουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές με γνώμονα την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης για τη ρύθμιση της τεχνολογίας.
Οδηγίες για την τεχνολογική πρόοδο
Ο Πάπας σημείωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές που καλεί δεν έχουν καμία σχέση με τον περιορισμό της τεχνολογικής προόδου.
«Μέσω πολιτικών και κανονισμών, οι νομοθέτες μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια από οτιδήποτε μπορεί να την απειλήσει».
Έδωσε παραδείγματα παιδικής πορνογραφίας, κατάχρησης προσωπικών δεδομένων, επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές και διάδοσης ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Η συνετή νομοθεσία μπορεί να καθοδηγήσει την ανάπτυξη και την εφαρμογή της τεχνολογίας στην υπηρεσία του κοινού καλού», είπε.
Απαιτείται ηθικός προβληματισμός
Ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Καθολικούς νομοθέτες να «αναλάβουν σοβαρό και σε βάθος ηθικό προβληματισμό σχετικά με τους κινδύνους και τις δυνατότητες που σχετίζονται με την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο».
Υπενθύμισε επίσης ότι τα δημόσια πρόσωπα έχουν τα δικά τους δώρα για να προωθήσουν την ευημερία όλων.
«Όλοι μας καλούμαστε να καλλιεργήσουμε το πνεύμα αλληλεγγύης, ξεκινώντας από τις ανάγκες των πιο αδύναμων και πιο μειονεκτούντων αδελφών και αδελφών μας», είπε. «Αν θέλουμε να θεραπεύσουμε τον κόσμο μας που δοκιμάστηκε τόσο σκληρά από την πανδημία και να οικοδομήσουμε ένα πιο περιεκτικό και βιώσιμο μέλλον στο οποίο η τεχνολογία θα εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες χωρίς να μας απομονώνει ο ένας από τον άλλον, χρειαζόμαστε όχι μόνο υπεύθυνους πολίτες, αλλά και ικανούς ηγέτες εμπνευσμένους από την αρχή του κοινού καλού ».
