top of page

Μεταφρασμενα μηνυματα του Pope Francis

Στιγμιότυπο 2021-08-26, 4.44_edited.jpg

https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2021-08/pope-hypocrisy-jeopardises-the-unity-of-the-church.html     25/8/2021
————ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ————
 
Πάπας προς Ακροατήριο: Η υποκρισία θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Εκκλησίας
Στο Γενικό Ακροατήριο της Τετάρτης, ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε για ένα είδος «φορμαλισμού» που μπορεί να οδηγήσει σε υποκρισία, κάτι που με τη σειρά του απειλεί την ενότητα της Εκκλησίας.
Του Κρίστοφερ Γουέλς
 
Ο Πάπας Φραγκίσκος συνέχισε το σχόλιό του για την Επιστολή του Αγίου Παύλου προς τους Γαλάτες στο Γενικό Ακροατήριο της Τετάρτης, τονίζοντας τους κινδύνους μιας αυστηρά επίσημης, τυπολατρικής τήρησης του Νόμου.
Ο Άγιος Πατέρας ξεκίνησε τον προβληματισμό του με την εξέταση ενός επεισοδίου που αφηγήθηκε ο Άγιος Παύλος, όπου ο Απόστολος κατήγγειλε τον Άγιο Πέτρο για την υποκριτική συμπεριφορά του.
 
Άδικη διαίρεση
Ο ίδιος ο Άγιος Πέτρος είχε δείξει ότι οι  Εθνικοί Χριστιανοί δεν ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν κάθε πτυχή του Ιουδαϊκού Νόμου εφ’ όσων έτρωγε με τους Εθνικούς, σε αντίθεση με τις προσταγές του Νόμου.
Αργότερα, ωστόσο, αρνήθηκε να φάει μαζί τους, φοβούμενος ότι θα επικριθεί από τους Εβραίους Χριστιανούς που πίστευαν ότι ήταν απαραίτητο να υπακούσουν σε όλες τις επιταγές του Μωσαϊκού Κώδικα.
Ο Άγιος Παύλος το είδε αυτό σαν ένα σοβαρό σφάλμα, επειδή η υποκρισία του Αγίου Πέτρου προκαλούσε μια «άδικη διαίρεση» στην παλαιοχριστιανική κοινότητα.
 
Ο φόβος της αλήθειας
Η υποκρισία, είπε ο Πάπας, «μπορεί να ονομαστεί ως ο φόβος της αλήθειας», μια αίσθηση ότι «είναι καλύτερο να προσποιείσαι παρά να είσαι ο εαυτός σου», η οποία μπορεί να «πνίξει το θάρρος να πεις ανοιχτά την αλήθεια» κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Προειδοποίησε ότι η υποκρισία ευδοκιμεί "σε ένα περιβάλλον όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις ζουν κάτω από το λάβαρο του φορμαλισμού".
Η Αγία Γραφή, ωστόσο, μας δείχνει παραδείγματα ιερών ανδρών και γυναικών που αρνούνται να προσποιηθούν. Ο Πάπας Φραγκίσκος υπέδειξε τον Ελιζάρ, ο οποίος κατά τη περίοδο των Μακκαβαίων, αρνήθηκε να προσποιηθεί ότι έτρωγε κρέας προερχόμενο από ειδωλολατρικές θυσίες, ακόμη και εις βάρος της ίδιας του της ζωής.
Στην Καινή Διαθήκη, σημείωσε ο Πάπας, ο Ιησούς συχνά καταδικάζει υποκριτές, που ενώ εξωτερικά παρουσιαζόταν ως ενάρετοι, εσωτερικά ήταν γεμάτοι ανηθικότητα.
 
Ας σημαίνει το "ναι" σου, ναι
Οι υποκριτές, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, «είναι άνθρωποι που προσποιούνται, κολακεύουν και εξαπατούν επειδή ζουν με μια μάσκα πάνω από τα πρόσωπά τους και δεν έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν την αλήθεια».
Προειδοποίησε ότι οι υποκριτές "δεν είναι ικανοί να αγαπήσουν πραγματικά." Επίσης σημείωσε ότι, αν και βλέπουμε υποκρισία στον χώρο εργασίας, στην πολιτική και αλλού, «η υποκρισία στην Εκκλησία είναι ιδιαίτερα απεχθής».
Θυμήθηκε τα λόγια του Κυρίου, ο οποίος είπε: «Απλά να λέτε "Ναι" ή "Όχι"; οτιδήποτε περισσότερο από αυτό προέρχεται από το κακό."
Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι το να ενεργήσει κανείς διαφορετικά «σημαίνει ότι θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Εκκλησίας, την ενότητα για την οποία προσευχήθηκε ο ίδιος ο Κύριος».
 
 

Στιγμιότυπο 2021-08-27, 9.41_edited.jpg
Στιγμιότυπο 2021-08-28, 7.54_edited.jpg

Ο ΠΆΠΑΣ ΦΡΑΓΚΊΣΚΟΣ ΣΥΝΑΝΤΆ ΤΗΝ ΝΟΜΠΕΛΊΣΤΡΙΑ ΝΆΝΤΙΑ ΜΟΥΡΆΝΤ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΊΖΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΆΝ

Η Μουράντ, επιζών της υποδούλωσης του ISIS, εξέφρασε την ανησυχία της για το μέλλον των Αφγανών γυναικών υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

 

Η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης Nadia Murad εμφανίζεται να συναντά τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό στις 20 Δεκεμβρίου 2018. Η Murad συναντήθηκε ξανά με τον Άγιο Πατέρα στις 26 Αυγούστου. (Φωτογραφία: Vatican Media. / Vatican Media / National Catholic Register)

Courtney Mares/CNA

Βατικάνο

26 Αυγούστου 2021

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε την Πέμπτη με την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Νάντια Μουράντ, υπερασπήστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία μίλησε εκ μέρους γυναικών και κοριτσιών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

 

Η συνάντηση της Μουράντ με τον Πάπα στις 26 Αυγούστου έρχεται καθώς η επιζών της υποδούλωσης του ISIS εξέφρασε την ανησυχία της για το μέλλον των Αφγανών γυναικών υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

 

«Ξέρω τι συμβαίνει όταν ο κόσμος χάνει τα μάτια των γυναικών και των κοριτσιών σε κρίσεις. Όταν κοιτάζει μακριά, ο πόλεμος διεξάγεται στα σώματα των γυναικών. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί στο Αφγανιστάν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει έτσι ώστε οι Ταλιμπάν να μην συνεχίσουν να κλέβουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών », έγραψε η Μουράντ στο Twitter στις 16 Αυγούστου, την επομένη της κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

 

Το ιδιωτικό παπικό κοινό στο Βατικανό ήταν η τρίτη συνάντηση της Μουράντ με τον Πάπα. Συναντήθηκε επίσης με τον Πάπα Φραγκίσκο τον Δεκέμβριο του 2018 λίγο μετά την απονομή του Νόμπελ για τις «προσπάθειές της να τερματίσει τη χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλου πολέμου και ένοπλων συγκρούσεων».

 

Η Μουράντ είπε ότι είχε μια «σε βάθος συζήτηση για την εμπειρία της γενοκτονίας της κοινότητας των Γιαζίντι» κατά την τελευταία τους συνάντηση.

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε στους δημοσιογράφους τον Μάρτιο ότι εμπνεύστηκε να ταξιδέψει στο Ιράκ εν μέρει από τα απομνημονεύματα του Μουράτ, "Το τελευταίο κορίτσι".

 

«Η Νάντια Μουράντ λέει τρομακτικά πράγματα. Σας συνιστώ να το διαβάσετε. Σε ορισμένες περιοχές, μπορεί να φαίνεται βαρύ, αλλά για μένα, αυτός είναι ο βασικός λόγος για την απόφασή μου,»ο Πάπας είπε για την πτήση της επιστροφής του από τη Βαγδάτη στις 8 Μαρτίου. 

 

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συνέλαβαν την Μουράντ πριν από έξι χρόνια αφού σκότωσαν έξι από τα αδέρφια της, τη μητέρα της και περισσότερους από 600 Γιαζίντι στο ιρακινό χωριό της. Ηταν υποδουλωμένη, μαζί με τις περισσότερες νεαρές γυναίκες στην κοινότητά της, και βιάστηκε επανειλημμένα από τους μαχητές του ISIS.

 

Αφού πουλήθηκε ως σκλάβος πολλές φορές και υπέστη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, ο Μουράντ γλίτωσε από το Ισλαμικό Κράτος σε ηλικία 23 ετών μετά από τρεις μήνες αιχμαλωσίας. Αφού μετακόμισε στη Γερμανία, χρησιμοποίησε την ελευθερία της για να γίνει συνήγορος των γυναικών Γεζίντι που παρέμειναν στην αιχμαλωσία του ISIS.

 

Υπηρετεί ως πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των επιζώντων της εμπορίας ανθρώπων και ίδρυσε την "Πρωτοβουλία της Νάντιας" , έναν οργανισμό που βοηθά τις γυναίκες θύματα βίας.

 

Η Μουράντ ήταν η πρώτη Ιρακινή που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Τελικά μπόρεσε να θάψει τα λείψανα δύο αδελφών της στη γενέτειρά της στο Κότσο τον Φεβρουάριο του 2021.

 

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε το 2016 ότι οι Γιαζίντι, μαζί με τις χριστιανικές και σιιτικές μουσουλμανικές θρησκευτικές μειονότητες, ήταν θύματα μιας γενοκτονίας που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος.

 

Ο Μουράντ είπε ότι το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ τον περασμένο Μάρτιο ήταν «ένα σημάδι ελπίδας για όλες τις μειονότητες».

 

«Όχι μόνο η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ είναι ιστορική από μόνη της, αλλά έρχεται επίσης σε μια ιστορική στιγμή για τον ιρακινό λαό, καθώς ανακατασκευάζεται από γενοκτονία, θρησκευτικές διώξεις και δεκαετίες συγκρούσεων», δήλωσε ο Μουράντ στο Vatican News τον Μάρτιο.

 

«Η επίσκεψη του Πάπα έριξε φως στις δυνατότητες ειρήνης και θρησκευτικής ελευθερίας. Συμβόλιζε ότι όλοι οι Ιρακινοί - ανεξάρτητα από την πίστη τους - αξίζουν εξίσου την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στιγμιότυπο 2021-08-28, 7.10_edited.jpg

«Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η διαχείριση της τεχνολογίας για το κοινό καλό».
 
Ο Πάπας Φραγκίσκος προσέφερε αυτήν την εκτίμηση την Παρασκευή στην ομιλία του στα μέλη του Διεθνούς Καθολικού Δικτύου Νομοθετών.
 
Το δίκτυο, που δημιουργήθηκε το 2010, επιδιώκει να υποστηρίξει το έργο της Αγίας Έδρας δίνοντας μαρτυρία για το Ευαγγέλιο στην υπηρεσία των χωρών καταγωγής των μελών.
 
Ο Πάπας ευχαρίστησε τους νομοθέτες για τη μαρτυρία και τη συνεργασία τους στην αποστολή της Εκκλησίας.
 
Οι βασικές αιτίες των κοινωνικών παθήσεων
Σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη πανδημία συνεχίζει να μαίνεται σε όλο τον κόσμο, παρά τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας και της διανομής αποτελεσματικών εμβολίων.
 
«Υπήρξαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 4 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας αυτής της τρομερής μάστιγας, η οποία προκάλεσε τεράστια οικονομική και κοινωνική καταστροφή», θρηνεί.
 
Ο Πάπας είπε ότι το έργο των νομοθέτων και των πολιτικών είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ.
 
«Φορτισμένοι για την εξυπηρέτηση του κοινού καλού, τώρα σας προκαλούν να κατευθύνετε τις προσπάθειές σας στην ολοκληρωμένη ανανέωση των κοινοτήτων σας και της κοινωνίας στο σύνολό της», είπε.
 
Η εξυπηρέτηση της κοινωνίας, πρόσθεσε ο Πάπας, απαιτεί από τους νομοθέτες να βρουν τις βασικές αιτίες που έχει αποκαλύψει η πανδημία, οι οποίες περιλαμβάνουν τη φτώχεια, την κοινωνική ανισότητα, την ανεργία και την έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση.
 
Υψηλή πολιτική κλήση
Ο Πάπας Φραγκίσκος συνέχισε να επαινεί την πολιτική κλήση ως «εξυπηρετώντας το κοινό καλό και θέτοντας την ευημερία της κοινότητας πριν από το προσωπικό μας πλεονέκτημα».
 
Ωστόσο, η εποχή μας αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της διαχείρισης τεχνολογιών ταχείας προόδου για λογαριασμό του κοινού καλού.
 
Η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία, είπε, βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής μας, αλλά αν αφεθούν στην τύχη τους ή στις δυνάμεις της αγοράς μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου.
 
Έτσι, πρόσθεσε, οι νομοθέτες και οι δημόσιες αρχές πρέπει να καθορίσουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές με γνώμονα την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης για τη ρύθμιση της τεχνολογίας.
 
Οδηγίες για την τεχνολογική πρόοδο
Ο Πάπας σημείωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές που καλεί δεν έχουν καμία σχέση με τον περιορισμό της τεχνολογικής προόδου.
 
«Μέσω πολιτικών και κανονισμών, οι νομοθέτες μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια από οτιδήποτε μπορεί να την απειλήσει».
 
Έδωσε παραδείγματα παιδικής πορνογραφίας, κατάχρησης προσωπικών δεδομένων, επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές και διάδοσης ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
«Η συνετή νομοθεσία μπορεί να καθοδηγήσει την ανάπτυξη και την εφαρμογή της τεχνολογίας στην υπηρεσία του κοινού καλού», είπε.
 
Απαιτείται ηθικός προβληματισμός
Ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Καθολικούς νομοθέτες να «αναλάβουν σοβαρό και σε βάθος ηθικό προβληματισμό σχετικά με τους κινδύνους και τις δυνατότητες που σχετίζονται με την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο».
 
Υπενθύμισε επίσης ότι τα δημόσια πρόσωπα έχουν τα δικά τους δώρα για να προωθήσουν την ευημερία όλων.
 
«Όλοι μας καλούμαστε να καλλιεργήσουμε το πνεύμα αλληλεγγύης, ξεκινώντας από τις ανάγκες των πιο αδύναμων και πιο μειονεκτούντων αδελφών και αδελφών μας», είπε. «Αν θέλουμε να θεραπεύσουμε τον κόσμο μας που δοκιμάστηκε τόσο σκληρά από την πανδημία και να οικοδομήσουμε ένα πιο περιεκτικό και βιώσιμο μέλλον στο οποίο η τεχνολογία θα εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες χωρίς να μας απομονώνει ο ένας από τον άλλον, χρειαζόμαστε όχι μόνο υπεύθυνους πολίτες, αλλά και ικανούς ηγέτες εμπνευσμένους από την αρχή του κοινού καλού ».
 

Στιγμιότυπο 2021-09-10, 8.12_edited.jpg

Ο Πάπας ζητεί να εξεταστεί το ζήτημα του «ενιαίου βασικού μισθού» για απροστάτευτους εργαζομένους
Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνει επιστολή προς την Οργάνωση Λαϊκών Κινημάτων (http://popularmovements.org) και άλλες κοινωνικές οργανώσεις, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ανταπόκρισης για την πανδημία του κορωνοϊού, ζητώντας την εξέταση ενός ενδεχόμενου «Ενιαίου Βασικού Μισθού».
(Από Τα Νέα του Βατικανού)
 
Σε επιστολή του με ημερομηνία 12 Απριλίου 2020 (Κυριακή του Πάσχα των καθολικών), εν μέσω της πανδημίας του covid-19, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση να εξετασθεί το ζήτημα ενός Ενιαίου Βασικού Μισθού, «ο οποίος θα εξασφάλιζε και θα επιτύγχανε με συγκεκριμένο τρόπο το τόσο ανθρώπινο και ταυτόχρονα τόσο χριστιανικό ιδεώδες: κανένας εργαζόμενος χωρίς δικαιώματα».

Η επιστολή απευθύνεται σε Διεθνή Λαϊκά Κινήματα, με κάποια από τα οποία είχε πραγματοποιήσει συνάντηση κατά την Αποστολική του Επίσκεψη στη Βολιβία το 2015, καθώς και στο Βατικανό την επόμενη χρονιά.

«Τώρα, εν μέσω τούτης της πανδημίας, σας σκέφτομαι με έναν ιδιαίτερο τρόπο και επιθυμώ να εκφράσω την εγγύτητά μου σε εσάς», γράφει. Το μήνυμα του Πάπα έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία η πανδημία καταστρέφει την υγεία και τις ζωές πολλών ανθρώπων και ως άμεση συνέπεια, θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και υπονομεύει τοπικές και διεθνείς οικονομίες. Στην επιστολή, εκφράζει την ενθάρρυνση και την αλληλεγγύη του με εκείνα τα Κινήματα που έχουν σαν στόχο να φέρουν αλλαγές σε διεθνή συστήματα και δομές που αποκλείουν πλήθος εργαζομένων.

Σε αυτές τις ημέρες μεγάλης αγωνίας και κακουχίας, σημειώνει ο Πάπας, «είστε πραγματικά ένας αόρατος στρατός που πολεμάει στα πιο επικίνδυνα χαρακώματα· ένας στρατός με μοναδικά του όπλα την αλληλεγγύη, την ελπίδα και την κοινωνική συνείδηση που αναζωογονούνται σε μια εποχή που κανένας δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό του μόνος του».
Με την ευκαιρία αυτή, ο Πάπας ευχαρίστησε τα Λαϊκά Κινήματα για το έργο που επιτελούν. Με την παραδοχή ότι η εργασία σπάνια λαμβάνει την αναγνώριση που της αξίζει, ο Πάπας Φραγκίσκος επισημαίνει: «Δεν υποκύπτετε στον πειρασμό να παραπονείστε·  σηκώνετε τα μανίκια και συνεχίζετε να εργάζεστε για τις οικογένειές σας, τις κοινότητές σας και το κοινό καλό. Το σθένος σας με βοηθάει, είναι για μένα μια πρόκληση και με διδάσκει πάρα πολλά».
 
Πλήθος ανθρώπων υποφέρουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Συνεχίζει αναφερόμενους σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που υποφέρουν μακριά από τα μάτια του κόσμου:
Τις γυναίκες «που πολλαπλασιάζουν φραντζόλες ψωμιού στα συσσίτια· δύο κρεμμύδια και ένα πακέτο ρύζι δημιουργούν ένα νοστιμότατο βραστό για εκατοντάδες παιδιά».
Τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους, «ποτέ δεν εμφανίζονται στις ειδήσεις», λέει, «ούτε και οι μικροπαραγωγοί αγρότες και οι οικογένειές τους, που εργάζονται σκληρά για να παράγουν υγιεινά τρόφιμα, χωρίς να καταστρέφουν τη φύση, χωρίς να τα συσσωρεύουν και χωρίς να εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των ανθρώπων».

«Θέλω να ξέρετε ότι ο Ουράνιος Πατέρας μας σας προστατεύει, σας εκτιμάει, σας υπολογίζει και σας υποστηρίζει στη δέσμευσή σας», γράφει ο Πάπας.
Υπογραμμίζει πόσο δύσκολο είναι για εκείνους που ζουν στη φτώχεια και για τους άστεγους «να μείνουν στο σπίτι». Επιπλέον, αναφέρεται στην ίδια δυσκολία που έχουν «οι μετανάστες, όσοι στερούνται την ελευθερία τους και όσοι βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης από εξαρτήσεις».
 
Άνθρωποι, ζωή και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Ευχαριστώντας και πάλι τα Λαϊκά Κινήματα που βοηθούν τους ανθρώπους, για να γίνουν τα πράγματα λιγότερο δύσκολα και λιγότερο οδυνηρά γι’ αυτούς, ο Πάπας εκφράζει την ελπίδα του ότι αυτή μπορεί να είναι η ώρα της αλλαγής.

«Η ελπίδα μου είναι ότι οι κυβερνήσεις καταλαβαίνουν ότι τεχνοκρατικά μοντέλα (με έμφαση είτε στο κράτος, είτε στις αγορές) δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση, ούτε τα άλλα μεγάλα προβλήματα που πλήττουν την ανθρωπότητα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι, οι κοινότητες και οι λαοί πρέπει να μπουν στο επίκεντρο, ώστε ενωμένοι να βρουν θεραπεία, φροντίδα και μοίρασμα», γράφει ο Πάπας.
Υπογραμμίζει πως μια πλειάδα ανθρώπων έχουν αποκλειστεί από τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης. Εκείνοι, λέει, έχουν χτυπηθεί διπλάσια από τα κακά που παράγει μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από τις «επιφανειακές απολαύσεις που αναισθητοποιούν τόσο πολλές συνειδήσεις».

«Πλανόδιοι πωλητές, εργαζόμενοι στην ανακύκλωση, στα καρναβάλια, μικροπαραγωγοί αγρότες, εργάτες οικοδομών, μοδίστρες, οι διάφοροι πάροχοι φροντίδας: εσείς, οι απλοί άνθρωποι, που εργάζεστε μόνοι σας ή στις τοπικές οικονομίες, δεν έχετε σταθερό εισόδημα για να συντηρηθείτε σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο… και οι εγκλεισμοί έχουν αρχίσει να γίνονται αφόρητοι. Ίσως ήρθε η ώρα να εξεταστεί ένας ενιαίος βασικός μισθός, ως αναγνώριση και τιμή για τις ευγενείς και απαραίτητες εργασίες που φέρνετε εις πέρας. Θα εξασφάλιζε και θα επιτύγχανε με συγκεκριμένο τρόπο το τόσο ανθρώπινο και ταυτόχρονα τόσο χριστιανικό ιδεώδες του να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος χωρίς δικαιώματα», λέει ο Πάπας Φραγκίσκος.
 
Τα τρία Τ
Συνεχίζει επισημαίνοντας την ανάγκη να στοχαστούμε πάνω στη «ζωή μετά την πανδημία». Οι βαριές συνέπειές της έχουν ήδη γίνει αισθητές. Τούτο καθιστά απαραίτητη μια ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη που θα βασίζεται «στον κεντρικό ρόλο και την πρωτοβουλία των ανθρώπων σε όλη τους την ποικιλομορφία, καθώς επίσης και στην καθολική πρόσβαση στα τρία «Τ» που υπερασπίζεστε: Trabajo (εργασία), Techo (κατοικία) και Tierra (γη και τροφή)».

Ο Πάπας καταλήγει με την ελπίδα ότι οι ληθαργικές μας συνειδήσεις θα ταρακουνηθούν, ανοίγοντας το δρόμο σε μια «ανθρωπιστική και οικολογική μεταστροφή που θα τερματίσει την ειδωλολατρεία του χρήματος και θα θέσει την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο».
«Ο πολιτισμός μας, - τόσο ανταγωνιστικός, τόσο ατομικιστικός, με τους ξέφρενους ρυθμούς παραγωγής και κατανάλωσης, τις υπερβολικές πολυτέλειες, τα δυσανάλογα κέρδη μόνο για τους λίγους, - χρειάζεται να κατεβάσει ταχύτητα, να αξιολογήσει την κατάσταση και να ανανεωθεί», λέει.
Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος ενθαρρύνει τα Λαϊκά Κινήματα να παραμείνουν σταθερά στον αγώνα τους, φροντίζοντας ο ένας τον άλλον σαν αδέλφια και τους διαβεβαιώνει για τις προσευχές και τις ευλογίες του.

bottom of page